Mi az Armagnac titka?
Igazán különleges helyet foglal el a borpárlatok között. A brandy fajtákkal ellentétben, az Armagnac csupán egyszeri lepárlással készül. Ennek oka, hogy ez legrégebbi borbálat, hiszen még az első konyak megjelenése előtt is találtak róla feljegyzéseket 200 évvel korábbról. Akkoriban még nem használtak kétszeri lepárlást, ez csupán a későbbiekben fejlődött ki. Ráadásul nemcsak élvezeti cikként tekintettek rá, hanem a gyógyászatban is fontos szerepe volt, mivel Vital du Four gyógyító közel 40 betegségre ajánlotta az Armagnac fogyasztását.
Lehet benne valami, hiszen egy amerikaiakból álló kutatócsoport felfedezte, hogy szabadgyököket megkötő képességgel rendelkezik, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy segíthet megakadályozni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az a hosszú élet titka, ha naponta több pohárral is bevágunk belőle. Itt inkább a mértékletességen és az Armagnac ízvilágából fakadó különleges élményen van a hangsúly, aminek nem mellesleg ebben a formában pozitív hatása is lehet az egészségünkre nézve.