Egész évben főzhető tökfőzelék!
A tökfőzelék az egyik legjobb étel, amit el lehet képzelni a nyári melegben, sőt hidegen is isteni. A tökfőzeléket is lehet szuper egészségesen készíteni, de a hagyományos, nagymamafélénél nem létezik ízletesebb, finomabb. Természetesen lehet variálni az elkészítésén, például liszt helyett keményítőt is lehet használni, vagy ha még egy kicsit diétásabbra vágyunk, akkor tejföl helyett joghurtot keverjünk bele, így egy kicsit savanykásabb ízt kapunk, ami kifejezetten jóleshet a melegben. De most lássuk a hagyományos verziót. Érdemes frissen gyalult tököt venni, sok időt spórolunk meg vele, de természetesen otthon is gyalulhatunk, csak akkor előtte hámozzuk meg és kaparjuk ki a magjait. A hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát is vágjuk össze.
Egy kevés olajon fonnyasszuk és pirítsuk üvegesre a hagymát, majd tegyük rá a fokhagymát is. Ha ezzel megvagyunk akkor következhet a tök. A tökkel együtt forgassuk át a hagymát a lábasban, majd várjuk meg, míg elkezd összeesni. Készítsük el a habarást. A tejfölben keverjük el csomómentesen a lisztet, a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük a tökhöz. A főzeléket sok helyen főzik pirospaprika nélkül, fehéren is. Várjuk meg, amíg rottyan egyet, akkor vegyük le a tűzről. Egy kis citromlével savanyíthatjuk és a tálalás előtt díszíthetjük összevágott kaporral. A tökfőzelék elkészítése tehát nem egy nehéz feladat és a legjobb az egészben, hogy egész évben főzhetjük, júniustól szeptemberig friss tökből, az idényen kívül pedig fagyasztottból.